Hastanemiz tarafından “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi
05 Ocak 2023

VEREM EĞİTİM VE FARKINDALIK HAFTASI

Hastanemiz tarafından  “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Hastane yönetimi tarafından broşürler hazırlandı. Başhekimimiz  Prof. Dr. Aydın YILMAZ, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Mine YEKELER,  Sağlık Bakım Hizmetleri  Müdür Yardımcımız Dilek GÖKÇEK, Koordinatör ekip ve Tüberküloz Kliniğimizden Prof. Dr. Şeref ÖZKARA tarafından Poliklinikler girişine stant açıldı.  Vatandaşlarımız açılan standa Verem, ''Mycobacterium tuberculosis'' hastalığı hakkında  bilgilendirildi.

Daha sonra İncirli'de Keçiören Belediyesine ait Yunus Emre Kültür ve Kongre Merkezi'nde halkımıza yönelik  eğitim programı  düzenlendi.

Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Şeref ÖZKARA tarafından sunulan eğitim programına çok sayıda kişi katıldı.

Prof. Dr. Şeref Özkara katılımcılara Tüberküloz hastalığı ya da diğer adıyla Verem, ''Mycobacterium tuberculosis'' hastalığı bu hastalığın dünya nüfusu ve Dünya Coğrafyası üzerindeki sayısal verileri ile  bu hastalığın tanı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Şeref Özkara, '' Tüberküloz hastalığı ya da diğer adıyla Verem, ''Mycobacterium tuberculosis'' hastalığı tedavilerini adı verilen bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. 1947 yılından bu yana Ülkemizde her yıl ocak ayının ilk haftası "Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası" olarak değerlendirilmektedir. Verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" bu yıl  01-07 Ocak 2023 tarihleri arasında düzenlenmektedir. Günümüzde verem güncelliğini koruyan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Verem hastalığının nedeni bilinmektedir. Tanısı kolaydır. İlaçları vardır  ve hastalığı kesin tedavi eder. Tanı konulan verem hastası, altı ay düzenli tedavi ile iyileşir. Eğer düzenli tedavi yapılamazsa ya da kullanılan ilaçlar etkisiz ise (hastalığı oluşturan basilin ilaçlara karşı direnci varsa) daha farklı ilaçlarla, daha uzun tedaviler gerekir. İlaç direncinin nedeni, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaması ve en yakınlarını, temasta oldukları başka kişileri direnç geliştirmiş bu basillerle hasta etmeleridir. Verem tanısı “Hastalıktan şüphelenmek için iki haftadan uzun süren öksürük önemlidir. Ayrıca, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi, kilo kaybı olur. Bazen de balgamda kan görülebilir. Veremi kuvvetle düşündüren akciğer röntgeni bulguları saptandığında bu hastalıktan kuşkulanılır. Bu durumda balgam incelemesi yapılır ve mikrop gösterildiğinde verem tanısı kesinleşmiş olur.''  şeklinde bilgiler verdi.

• ş-1.JPG
  • ş-3.JPG