Uyku Laboratuarı
08 Şubat 2022

Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapsamında 1999 yılında kurulan uyku laboratuarı Sağlık Bakanlığı hastaneleri bünyesinde açılan ilk uyku laboratuarıdır. Uyku laboratuarımız 1 yatak kapasitesi ile çalışmaya başlamış ve ilerleyen yıllar içinde önce 2 yatak kapasitesine çıkmış, 2006 yılından sonra da 5, 8 ve nihayet 12 yatak kapasitesi ile ülkemizin en büyük laboratuarı olmuştur.

Ülkemizde 2 milyon civarında uyku apne hastası olduğu tahmin edilmektedir. Uyku yataklarının her gece sadece 1 hastaya hizmet vermesi ve testin analizinin zaman alması nedeniyle uyku merkezleri kısa sürede talebi karşılayamaz hale gelmektedir. Merkezimizde de bekleme süresi 3 yıla kadar çıkmıştı, ancak bugünlerde laboratuarımızda test için bekleme süresi, artan yatak kapasitesi ile birlikte 1 ay civarındadır. Bekleme süresi konusunda devlet hastaneleri ve üniversiteler arasında en erken tarihe randevu veren merkez olma özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile sadece ülkemizde değil Avrupa Birliği ülkeleri (en uzun süre İngiltere: 3 yıl, en kısa süre İsviçre: 3 ay), arasında da en kısa zamana randevu veren merkez olma özelliğine sahiptir. Hastane yönetimimiz artan hasta başvurusu ile bekleme süresinin uzamaması için yatak kapasitesini gerektiği kadar artırma kararlılığındadır.

Uyku merkezimiz başta uyku apne sendromu olmak üzere çoğunlukla uykuda solunum bozukluğu olan hastalara hizmet vermektedir. Uykuda solunum bozukluğu dışında tüm uyku bozukluklarının tanı ve tedavisinin de yapıldığı merkezimizde hastalara multidisipliner yaklaşım ile hizmet verilmektedir. Hastalar haftada 1 kez yapılan uyku konseyinde değişik branştaki hekimler tarafından değerlendirilmaktadir.

Merkezimizde bu güne kadar yaklaşık 7500 hastaya 14 binden fazla test yapılmıştır. Uyku merkezimiz yılında Prof. Dr. İsmet Karacan ve ekibi tarafından denetlenerek akredite edilmiştir. 2007 yılında ise Avrupa Uyku Araştırmaları Derneği (European Sleep Research Society) tarafından belirlenen kriterleri baz alarak denetim yapan Prof. Dr. Oğuz Köktürk başkanlığında Uyku Derneği (Uykuder) tarafından merkezimiz tekrar denetlenerek akreditasyon işlemi güncellenmiş ve uluslar arası standartlarda uyku çalışmaları yapıldığı tescil edilmiştir.

Uyku Merkezimiz 2003 yılından bu yana 30'un üzerinde uzmanlık dalına ait hekime pratik eğitim vermiş ve hekimlerin sertifiye olmalarını sağlamıştır. Uyku merkezimizde bu güne kadar yapılan araştırmalar ile 12 tanesi yurt dışı dergilerde olmak üzere çok sayıda yayın yapılmıştır.

Merkezimiz uyku bozuklukları konusunda Sağlık Bakanlığı'nın referans merkezlerindendir. Bu özelliği ile Sağlık Bakanlığına ve adli mercilere bilirkişilik hizmeti vermektedir. Uyku konusunda ulusal stratejinin geliştirilmesinde müdahil olmaktadır.

Bu güne kadar hastanemiz bünyesinde eğitim alan 6 göğüs hastalıkları asistanı tezlerini uyku merkezimizde yapmış ve uzmanlık sürecini tamamlamıştır. Uyku merkezimiz halen Dr. Bülent Çiftçi'nin sorumluluğunda Dr. Selma Fırat Güven ile birlikte 2 uzman hekim, 5 uyku teknisyeni, 1 sekreter ve yardımcı personelleri ile hizmet vermektedir.

Uyku Merkezimizde standart yaklaşım testlerin laboratuarda yapılmasıdır ancak bazı koşullarda hastalara uyku testleri hastaların evlerinde de yapılabilmektedir. Bu özelliği ile de uyku merkezimiz bir ilki gerçekleştirmiştir.