ANTİBİYOTİKLER SADECE HEKİMİN REÇETE ETTİĞİ DURUMLARDA, YETERLİ SÜREDE VE UYGUN MİKTARDA KULLANILMALIDIR.
HABERİN VİDEOSU ( SANATORYUM TV ) İÇİN TIKLAYINIZ
Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Emine Fırat Göktaş Hastane televizyonumuz Sanatoryum Tv'ye yaptığı açıklamada ''Antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda yeterli sürede ve uygun miktarda kullanılmalıdır.'' dedi.
18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası sebebiyle sanatoryum televizyonuna açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Emine Fırat Göktaş sözlerine şöyle başladı:
''Antimikrobiyal direnç bakterilerin, virüslerin, mantarların ve diğer parazitlerin artık antimikrobiyal ilaçlara yanıt vermediğinde ortaya çıkan bir durumdur ve bu direncinin sonucu olarakta antimikrobiyal ilaçlar etkisiz ve yetersiz hale gelir bunun neticesinde enfeksiyon hastalıklarının tedavisi zorlaşarak ciddi hastalık ve ölüm riskinin artmasına sebep olur. Dünya sağlık örgütü antimikrobiyal direncin en büyük 10 küresel halk sağlığı tehdidinden biri olduğunu beyan etmiştir. Bunun önemine istinaden de 2015 yılından itibaren her yıl 18-24 Kasım tarihleri arasındaki haftayı ''Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası'' olarak ilan etmiştir. Her yıl düzenlenen bu haftada çeşitli etkinlikler, sempozyumlar tüm dünyada ve ülkemizde de yapılmaktadır. Dünya sağlık örgütünün bunun için belirlediği tema ''eğitin, savunun ve hemen harekete geçin'' şeklinde olmuştur. '' dedi.
DOĞRU TANI KOYMAK ÇOK ÖNEMLİ
Uzm. Dr. Emine Fırat Göktaş Sözlerine şöyle devam etti.
''Antibiyotikler enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümleri azaltarak modern tıbbın yapıtaşı olarak görev yaparlar. Ancak zamanla insanlarda, hayvancılık ve tarımda uygunsuz ve aşırı kullanımından dolayı artan direnç sorunları ortaya çıkmıştır. Bu ilaç direncinin hastane ortamında ve toplumda insanlar arasında yayılmasının yanı sıra bitkiler, hayvanlar, toprak ve suda da yayılarak eko sistem içerisinde bir döngü oluşturması mümkündür ve bu döngü sonucunda da dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen, ortaya çıkan direnç tüm dünyaya yayılabilmektedir. Dirence karşı mücadelede akılcı antimikrobiyal yöntemleri kullanabilmek için öncelikle kanıta dayalı tanı yöntemleri kullanılarak enfeksiyonların doğru tanısının konması gerekir. ''
Antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda yeterli sürede ve uygun miktarda kullanılmalıdır. Antibiyotikler ağrı kesici değildir, ateş düşürücü değillerdir. ve virüse bağlı enfeksiyonların tedavisinde ne yazık ki işe yaramazlar.
Antibiyotikler enfeksiyon hastalıkları için doğru tanı konulduğunda çok önemli ilaçlar, ancak uygunsuz ve yanlış kullanımında ciddi direnç oranları ortaya çıkmakta ve halen bu devam etmektedir. 2000 li yılların başından itibaren yeni antibiyotik sınıfı keşfedilmediğinden dolayı ve virüslerinde durmadan direnç genlerini birbirlerine aktarmadan dolayı uygunsuz yanlış kullanımında, gereksiz kullanımında, fazla veya eksik kullanımında direnç gelişir ve tedavisini yapabileceğimiz hastalıklarda tedavi edilemez duruma gelir. Bu yüzden doktor size vermediği sürece antibiyotik istemeyin, talepte bulunmayın. Hekimin uygun gördüğü durumlarda da uygun miktar ve uygun sürede kullanılmasını öneririm.
Antibiyotikler farklı etkinlik mekanizmalarına sahip olduğu için enfeksiyonların doğru tanı konularak
uygun antibiyotiğin seçilmesi gereklidir. O yüzden her kişide tespiti yapılan enfeksiyona verilen antibiyotikler faklılık gösterebilir. Çünkü etki spektrumu dediğimiz bakterilere karşı etki edeceği alan farklı, yan etkisi farklı, kişiye göre dozu farklı, yaşa göre dozu farklı, ek hastalığı varsa buna göre dozu farklı, yada yan etkisi açısından takip edebilmek adına farklı yan etkileri olan ilaçlar olabilir. O yüzden kişiler için verilen antibiyotikler o kişilere özeldir. Farklı kişilerin kullanılması önerilmez, önermeyiz.
Antibiyotiklerin kullanımında belirli bir yaş sınırı yoktur. Hamilelikte dahil,yeni doğan dahil her yaş grubu insanlar için gerekli durumlarda kullanılabilir. Doktorun reçete etmesiyle alınması ve kullanılması gereklidir '' dedi.