NEFES AL, HAREKET ET, YAŞADIĞINI FARK ET
Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri çerçevesinde hastanemiz Kronik solunum yetmezliği kliniği tarafından ana bina Tuğra Salonunda eğitim programı düzenlendi. Çok sayıda hastanın katıldığı eğitim programına ilgi oldukça yoğundu.
Kronik Solunum Yetmezliği Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Pınar Ergün katılımcıları genel anlamda kısa ön bilgi vererek, ''Günümüzde uzun süreli solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner Rehabilitasyon, bu hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür.'' dedi.
Prof. Pınar Ergün, Pulmoner Rehabilitasyon kimlere uygulanır? Sorusunu da cevaplayarak, ''Süregen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan, evde yapılabilmektedir. COVİD-19 pandemisi nedeni ile yaygınlaşan tele-tıp kapsamında, internet ortamında eşzamanlı hastanın evinden katılabileceği tele-pulmoner rehabilitasyon programları da uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. Ayrıca COVİD-19 enfeksiyonu sonrası akciğerlerinde değişiklikleri devam eden ve nefes darlığı, yorgunluk, aktivitelerde kısıtlanma gibi şikayetleri devam eden hastalarda da pulmoner rehabilitasyon önerilmektedir.'' şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Uzm. Dr. Seher SATAR sırasıyla;
Pulmoner Rehabilitasyonun tanımı
Amaç,
Faydaları,
Kimler başvurmalı
Pulmoner rehabilitasyona gereklilik olan durumlar
Nerede uygulanır,
Program içeriği nasıl,
Egzersiz stratejileri,
Akciğer temizleme teknikleri,
Nefesi iyi kullanma ve gevşeme taktikleri,
Hastalıkla yaşamayı öğrenme,
Beslenme önerileri,
Psikososyal destek,
İlaç ve cihaz kullanımının eğitimi,
Beslenme önerileri,
Pulmoner Rehabilitasyon programı sonrasında ne yapılmalı, konuları ile ilgili katılımcılara sunum yaptı.
Uzun süreli (Kronik) Akciğer hastalarım var, nasıl egzersiz yapacağım? Sorusuna yanıtlayan Fizyoterapist Neşe Demir ise,
Egzersiz eğitimi Pulmoner Rehabilitasyonun en önemli bileşenidir.
Egzersizin yararları
Esneklik egzersizleri,
Kuvvetlendirme egzersizleri,
Dayanıklılık ( Endurans)egzersizleri,
Serbest yürüyüş,
Yürüme programı,
Dikkat edilecek noktalar,
Rahat bir nefes için harekete geçin. Konularını anlatarak katılımcıları bilgilendirdi.
Daha sonra Uzman Fzt. Filiz Cennet TAŞDEMİR kürsüde,
Solunum egzersizleri,
Solunum kontrolü,
Gevşeme pozisyonları,
Enerji Koruma Teknikleri'ni anlattı.
Psikolog Tuba GÜRER:
Pulmoner Rehabilitasyonunda sosyal destek,
Anksiyete,
Anksiyete belirtileri,
Depresyon,
Depresyon belirtileri,
PR uyumunu etkileyen diğer faktörler, konularında katılımcıları bilgilendirdi.