RAMAZAN SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Tijen Acar.jpg

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

RAMAZAN SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BÜYÜK FIRSAT

İçinde bulunduğumuz ayın ( Ramazan) sigarayı bırakmak için büyük fırsat olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Tijen ACAR  İhlas haber ajansına açıklama yaparak ''Ramazanın verdiği manevi motivasyon ve güç ile sahurdan iftara 14-15 saatlik bir zamanda sigara içmeyen bir kişi bunun sonrasında da sigara içmeme kararlılığını neden sürdürmesin.'' dedi. Ramazan'ın sigarayı bırakmak için çok iyi bir fırsat olduğunun altını çizen  Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim ve Sigara Bırakma Poliklinik Sorumlusu Doç. Dr. Tijen ACAR sözlerini şöyle sürdürdü. ''Sizlere Ramazan ayının neden sigarayı bırakmak için bir fırsat ayı olduğunu anlatmak istiyorum. Sigara içmek yada sigara bağımlılığı Dünyada önlenebilir en önemli halk sağlığı olarak kabul edilmekte. Dünyada her yıl 8 milyon ülkemizde ise 120 bin kişi sigaraya bağlı hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Sadece kendisine verdiği zarar söz konusu değil, dumanından etkilenen kişilere de zarar vermektedir. Ve  hiç bir havalandırma sistemiyle bu zarar yok edilememektedir. Biraz önce bahsettiğim 8 milyon kişinin 1 milyonu hiç sigara içmediği halde sigaraya bağlı bir hastalıktan ölmektedir.

İNSAN SAĞLIĞINDAN BAŞKA ÇEVRE SAĞLIĞININ DA 1 NUMARALI DÜŞMANLARINDAN BİRİDİR

İnsan sağlığından başka çevre sağlığının da 1 numaralı düşmanlarından birisinin sigar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Tijen ACAR sözlerini şöyle sürdürdü.

''İnsan vücudunun  yanı sıra sigaranın çevreye olan zararı da söz konusudur. 1 sigara izmaritinin dünyadan yok olması için ne kadar süre gerektiğini biliyor musunuz? Bu tam 10 yıldır. Üstelik bu süre boyunca ondan çıkan 7 bin zararlı, tehlikeli, toksit madde de toprağa geçerek toprağı kirletmektedir. Ülkemizde günde 90 ton izmarit,  90 ton  sigara paketi çöp atığı olarak oluşmaktadır. Bir sigara içicisinin ömrü boyunca 5 ton karbondioksiti ortama yayarak atmosferi ne kadar kirlettiğini biliyor musunuz?. Yangınların nedeninin yarısından fazlasının sigara olduğunu biliyor musunuz? İşte bu gerçeklerle Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek kurulu kişinin kendisini tehlikeye atmama, kendisini öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, olan zararı geri çevirme ve sağlığımızı koruma esasları doğrultusunda Sigara içmenin haram olduğu görüşünü bildirmektedir. Dolayısıyla bir Müslümanın bu kadar zararlı maddeyi bir arada bulunduran sigarayı içmesi Diyanet işleri Başkanlığı tarafından  caiz bulunmamaktadır.sigara içenlerin yüzde 80'i bırakmak ister ama bir kaç saat bile dayanamaz. Zorlanırlar çünkü güçlü bir bağımlılıktır. Zordur fakat tedavisi mümkündür. iyleşile bilen bir hastalıktır.

Ramazanın verdiği manevi motivasyon ve güç ile sahurdan iftara 14-15 saatlik bir zamanda sigara içmeyen bir kişi bunun sonrasında da sigara içmeme kararlılığını neden sürdürmesin. Lütfen Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Hattı'nı arayın. Orda 7 gün 24 saat sizlere hizmet verebilmek için  telefonun öbür ucunda bekleyen arkadaşlar var. Size yol göstereceklerdir. Profesyonel yardım almak isterseniz nereye başvuru yapacağınızı da söyleyeceklerdir. Profesyonel yardım alarak davranış danışmanlığı, ağızdan alınan ilaçlar, nikotin bantları, nikotin sakızları, nikotin ağız spreyi ile yoksunluğun o kadar da zor birşey olmadığını anlayacaksınız. Gelin bu ramazanda kendiniz için büyük birşey yapın. Sigarayı bırakarak kocaman bir adım atın.  Ramazan Bayramı sevincinizi sigarasız bir hayatla taçlandırın.''