'Yılbaşı rehavetine kapılıp sağlığınızdan olmayın'
29 Aralık 2022

3V5A6291.JPG

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

'Yılbaşı rehavetine kapılıp sağlığınızdan olmayın'

SBÜ. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyetisyenlerinden Uzman Diyetisyen Gizem Duman yılbaşı gecesinin diğer gecelerden hiçbir farkı olmadığının altını çizerek hastaları uyardı.

Uzman Diyetisyen Gizem Duman, yaptığı açıklamada ''Bu gün Yılbaşı gecesi  için bazı uyarılarımız olacak''  dedi.

Diyetisyen Duman :''Bu gün Yılbaşı gecesi  için bazı uyarılarımız olacak.  Özellikle Yılbaşı gecesi diye diyetlerimizi bozmaktan kaçınıyoruz.  O yüzden birkaç uyarıda bulunacağız. Yıl başı akşamının diğer akşamlardan farkı olmadığını rehavete kapılmadan beslenme düzenimizi bozmamamız gerektiğini unutmayalım.'' uyarısında bulundu.  

SBÜ. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyetisyenlerinden Uzman Diyetisyen Gizem Duman : ''Özellikle hasta bireylerimizin yıl başı gecesi rehavetine kapılıp alkollü içecek tüketiminde aşırıya kaçmamaları ve sağlıklarını tehlikeye atmamaları çok önemlidir. Özellikle bir gün sonra mide problemi yaşamamak amacıyla ya da  sağlığımızı tehlikeye atmamak için yıl başı gününde de diğer günler gibi dikkatli beslenmemiz gerekiyor. '' Dedi.

Normal bir günün menüsü hakkında da bilgi veren Diyetisyen Duman;  ''Akşam yemeği bizim için çok önemli . Bundan kaynaklı sabah güne tok tutan bir kahvaltıyla başlamamız gerekiyor. Tok tutan kahvaltımızda da 1 haşlanmış yumurta, 1 dilim az yağlı peynir,  5-6 adet zeytin, bol yeşillik ve 1-2 dilim esmer ekmek buluna bilir. Daha sonra hafif bir öğle yemeği . Sebze yemeği  içeren 1 küçük kase yoğurt, 1-2 dilim esmer ekmekle öğle yemeğimizi tamamlıyoruz.  Sonra 2-3 saat aralıklarla ara öğün yaptıktan sonra da akşama daha hafif ve tok bir şekilde girebiliriz. Özellikle ara öğünlerde 1 porsiyon meyvemizin yanına 7-8 adet çiğ badem veya 7-8 adet çiğ fındık, bunun yanında kahve seviyorsak bir çay bardağı süt ile kahvemizi yapabilir veya 1 küçük kase yoğurt alarak ara öğünümüzü yapabiliriz. Ve bu şekilde akşam yemeğine hafif tok bir şekilde gidersek eğer akşam yemeğimizde de bu şekilde porsiyon kontrolü sağlayabiliriz.

Akşam yemeklerinin önemini vurgulayan Uzman Diyetisyen Gizem Duman;  ''Akşam yemeklerinde özellikle şu şekilde uyarılarım olacak. Kalp hastaları kırmızı et yerine daha çok  tavuk ve balık gibi beyaz etleri tercih etsinler. Aynı zamanda yine aynı şekilde fırınlanmış veya ızgara şeklinde tüketip yanına mutlaka yeşillik, salata ve 1-2- dilim esmer ekmeklerini bulundurmaları gerekiyor. '' dedi.

Diyabet hastalarına da uyarılarda bulunan Duman; '' Özellikle akşam yemekten sonra tatlı kısmında tatlılardan mutlaka uzak durmaları gerekiyor.  Bir kerecikten  bir şey olmaz, bu gecelik yiyelim diyerek kendi sağlıklarını tehlikeye atmalarını istemiyoruz. O yüzden sadece meyvenin kendi şekerinden yapılmış tatlıları tüketebilirler. Yada yemekten birkaç saat sonra yapılan atıştırmalıklarda meyve ile birlikte kuru yemişlerini birlikte tüketerek ara öğünlerini tamamlaya bilirler. Ve böylelikle mutlaka şekerlerini dengede tutabilirler.'' dedi.