VATS Yöntemi ile Kapalı Akciğer Ameliyatı
08 Şubat 2022

Kapalı Göğüs Cerrahisi Ameliyatı - VATS: Video Yardımlı Göğüs Cerrahisi Ameliyatları

Hastane Yöneticimiz ve Cerrahi Kliniği İdari Sorumlumuz Doç. Dr. Göktürk FINDIK, Eğitim Sorumlumuz Op. Dr. Sadi KAYA ve Ekibi tarafından 2011 yılından itibaren VATS yöntemi ile ?Göğüs Cerrahisi Ameliyatları? başarıyla gerçekleştirilmektedir

Vats Yöntemi; bir video yardımı ile göğüs içinin görüntülenmesi, sonrasında göğüse açılan1 ile 3 adet arasında değişen yaklaşık 1.5-2 cm lik kesilerden çeşitli cerrahi aletler kullanılarak göğüs cerrahisi ameliyatlarını yapma yöntemidir.

Torakotomi, göğüs boşluğuna kaburgalar arası açılarak girilen ameliyat türüdür. Yaklaşık 25 cm? lik bir kesi ile göğüs kafesi üzerindeki kaslar kesildikten sonra kaburgalar arası, retraktör denen vidalı sistemle açılan metal bir alet ile açıldıktan sonra göğüs boşluğuna girilip gerekli göğüs cerrahisi işlemi yapılır. Kesi göğüs ön tarafında memenin 2-3 cm altındanbaşlar, yanda veya arkada kürek kemiği alt ve arkasına doğru uzanır. Kaburgalar arası açılırken kaburgalardaki ezilmeye ve kas kesisine bağlı olarak ameliyat sonrası dönemde ağrı şikayeti genelde olur.(Resim 2)

Kapalı göğüs cerrahisi Ameliyat uygulamaları toraks cerrahisinde son 25 yıl içerisindeki en önemli gelişme olarak kabul edilmektedir.

Kapalı göğüs cerrahisi Ameliyatlarının avantajları:

·         Daha küçük ve kozmetik ameliyat yara izi,

·         Ameliyat sonrası daha az ağrı,

·         Hastanede yatış süresinin azalması,

·         Hastaların ameliyat sonrası yaşam konforları belirgin şekilde iyileşmesi,

·         Normal yaşama dönüş süresinin daha kısa olması,

·         Daha düşük komplikasyon oranları,

·         Daha düşük enfeksiyon oranı,

·         Daha düşük kan kaybı.

Kliniğimizde yapılan ?Kapalı Göğüs Cerrahisi? Ameliyatları :

1-Akciğer Kanseri:

Akciğer kanserinin erken evre olarak adlandırılan 1. ve 2. evrelerinde (Akciğerde sınırlı hastalığı olan, çevre lenf bezlerine veya karaciğer, beyin ve  kemik gibi uzak organlara yayılma veya dağılma yapmamış) en etkin tedavi yöntemi cerrahi rezeksiyondur. Ameliyatta klasik yöntem torakotomi yöntemi olup son yıllarda artan tecrübelerle kliniğimizde? kapalı göğüs cerrahisi yöntemiyle? gerçekleştirilmektedir.

2- Akciğerin İyi Huylu Tümörleri:

Akciğerin iyi huylu tümörleri, kanserler gibi hızlı büyüme ve yayılma özelliğine sahip değildir. Hastalarda yakınmalara sebep olmaları durumunda operasyon gerekir. Bu tür hastalarımızda ilk yaklaşımımız ?Kapalı Göğüs Cerrahi Yöntemi? ile olmaktadır ve hemen hemen tamamında işlem kapalı şekilde tamamlanmaktadır.

3- Mediasten (Göğüs Orta Boşluğu) Tümörleri

Mediasten kalp ve akciğerler arasında kalan bölgedir. Oldukça önemli ve çok sayıda tümörün veya iyi huylu lezyonların (Mediasten Kistleri) yer aldığı bu bölgede operasyonlar genellikle göğüs kemiği( iman tahtası) nin boydan kesilerek veya kaburgalar arası açılarak gerçekleştirilir. Bu tür hastalıklara ?Kapalı Göğüs Cerrahi Yöntemi?  yaklaşım tecrübelerimiz son yıllarda artarak devam etmekte

4- Pnömotoraks (Akciğer Sönmesi)

Pnömotoraks akciğerlerin patlaması ile göğüs boşluğu içerisine hava birikmesidir. Ameliyat gerekliliği olan klinik durumlar belirlenmiştir.kliniğimizde hastalarımıza % 100 e yakın oranlarda ?Kapalı Göğüs Cerrahi Yöntemi? uygulanmaktadır.

5- Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikimi (Plevral Efüzyon )

Göğüs boşluğunda sıvı birikmesi çok çeşitli hastalıklarda görülebilmektedir. Cerrahi dışı yöntemlerle tanı konulamayan hastalarda ?kapalı göğüs cerrahisi yöntemiyle? tanı ve tedavi  amaçlı girişimler yapılmaktadır.

6- Göğüs Duvarı Deformiteleri ( Kunduracı Göğsü)

Güvercin göğüs kaburgalar ve göğüs kemiğinin dışarı doğru olması durumudur. Kunduracı göğsü kaburgalar ve göğüs kemiğinin içeri doğru olması durumudur. Tedavisinde çökük olan ğöğüs kemiğinin altına titanyum bar yerleştirilir. Sıklıkla gençlerde görülen bu durum kliniğimizde ?Kapalı Göğüs Cerrahi Yöntemi? başarıyla yapılmaktadır.

7- Akciğer Nodülü Ameliyatları

Akciğerde 3 cm den küçük olan bulgular nodül olarak tanımlanır. Bu nodüllere gerek tanısal yaklaşımlar gerekse tedavi amaçlı yaklaşımlar kliniğimizde ?Kapalı Göğüs Cerrahi Yöntemi? başarıyla yapılmaktadır.

8-  Metastaz Ameliyatları

Başka bir organdaki kanser akciğere yayılabilir (metastaz). Vücudun diğer yerlerinde yayılma yoksa, metastaz sayısı ameliyatla çıkartılabilir durumda ise, hastanın genel durumu uygun ise ameliyatla bu metastazlar çıkartılır. Uygun hastalarda ?Kapalı Göğüs Cerrahi Yöntemi?  tercih edilebilmektedir.

9- Diğer Ameliyatlar

Plörektomi-Akciğer Zarı Operasyonu